Китайската строителна компания Central China Real Estate Ltd., част от която е притежание на сингапурската CapitaLand Ltd., има вероятност да набере до 1.9 млрд. хонконгски долара (244 млн. долара) от първичното си публично предлагане на акции в Хонконг, предава Bloomberg позовавайки се на източници, близки до компанията.

Компанията, която е базирана и работи предимно в най-гъстонаселената китайска провинция Хенан, планира да продаде 500 млн. нови акции, съставляващи 25% от капитала й, на цена между 2.75 и 3.80 хонконгски долара за брой.

Предлагането ще бъде своеобразен измерител за търсенето на подобни акции, след като две строителни компании отложиха IPO-тата си в Хонг Конг тази година. Причините за това бяха падащите цени на акциите. Central China обяви ценовия диапазон за акциите си, седмица след като на 12 май най-силното земетресение в страната от 58 години нанесе значителни щети в провинциите Съчуан, Гансу и Шанси.

Ако бъде проведено, IPO-то на Central China ще бъде първото на строителен предприемач в Хонконг от оценяваното на 3.6 млрд. хонконгски долара (461.6 млн. долара първичното публично предлагане на акции на Zhong An Real Estate през миналия ноември.

Въз основата на определения ценови диапазон пазарната стойност на Central China би възлязла на около 975 млн. долара, което е с 40% по-малко от стойността на активите на компанията през тази година.

За разлика от повечето китайски строителни компании, листвани в Хонг Конг, Central China, която има 16-годишна история, се концентрира върху малки градове. Компанията в момента строи 4.8 млн. кв. м имоти в 43 проекта в 19 градове в провинция Хенан.

Компанията в момента не работи по проекти в провинция Съчуан, където беше епицентъра на земетресението от миналата седмица.

Печалбата на компанията се очаква да нарасне четворно тази година до 665 млн. юана (95 млн. долара), с ускоряването на завършването на някои проекти и с покачването на продажните цени на имотите.

Китайските строителни компании и техните собственици са набрали 8.3 млрд. долара от IPO-та в Хонконг през миналата година, което представлява почти двойно увеличение, в сравнение с общата сума за предходните седем години, според данни на Bloomberg.

Настроенията на инвеститорите се обърнаха в последните месеци, повлияни от опасенията, че рестриктивните мерки на правителството, световната кредитна криза и агресивното изкупуване на земя могат да изчерпат средствата на строителните предприемачи.

Перспективата в краткосрочен и средносрочен план е негативна за целия сектор, тъй като строителните предприемачи ще се сблъскат с различни предизвикателства при финансирането на капиталовите си разходи със средства както от страната, така и от чужбина, докато в същото време продажбите ще вървят по-трудно, според доклад на Moody's Investors Service публикуван на 16 април.

Changsheng China Property Co., в която дял има и Goldman Sachs Group Inc., отмени през януари IPO-то си на стойност 1.1 млрд. хонконгски долари. Evergrande Real Estate Group Ltd през март се отказа от публичното предлагане на акции на стойност 16.6 млрд. хонконгски долара (2.12 млрд. долара), което щеше да бъде най-голямото IPO на китайска строителна компания в Хонконг.

CapitaLand, най-голямата строителна компания в Югоизточна Азия, притежава 36% от Central China преди IPO-то.