Като цяло, азиатски градове са определени като добри перспективи за инвестиции в сектора на жилищните имоти през 2010 г., сочат данни от нов доклад, пише Property Wire.

Китайските градове Шанхай, Хонконг и Пекин заемат първите три позиции като най-добрите локации за инвестиции в имоти през следващата година, според доклад на PricewaterhouseCooper.

Шанхай, Мумбай и Ню Делхи са на първо място като най-подходящи дестинации за развитие на проекти в сектора на недвижимите имоти, като след тях се нарежда Хо Ши Мин Сити.

Шанхай е на първо място заради решението на правителството за предприемане на мерки за съживяване на китайската икономика, което доведе до увеличаване на обема на отпусканите кредити рязък скок в цените на имотите.

Цените на имотите в Хонг Конг бяха по-малко повлияни от капиталовите потоци, но секторът на търговските имоти успя да запази силни нива. Пекин успя да се покачи с цели девет позиции спрямо миналата година и се нарежда трето място сред най-предпочитаните дестинации от инвеститорите в недвижими имоти.

Мумбай отчита ръст в развитието на проекти във всички сектори като строителството на жилищни сгради е особено силно. По-ниски лихвени проценти по ипотечните кредити водят до голямо търсене на имоти от страна на средната класа и пазарът почти не зависи от чуждестранно търсене, става ясно още от доклада.

Докладът е базиран на мненията на повече от 270 международно признати специалисти в сектора на недвижимите имоти, включително инвеститори, предприемачи, кредитири, брокери и консултанти.