Ръстът в строителството на търговски центрове в Румъния в последните няколко години е изключително интензивен.

Това даде повод на много от статистическите агенции в северната ни съседка започнаха да правят сравнение между градовете, пише румънския бизнес портал BusinessStandard.

Клуж е румънският град с най-много търговска площ на човек от населението. Според данните на 1 000 човека се падат по 406 кв. м., което е три пъти повече от площта в столицата в Букурещ.

Впрочем Букурещ се нарежда едва на 9-то място в тази своеобразна класация, в която са включени 13-те най-големи градове в страната, показва доклад на консултантската компания Regatta Real estate.

В столицата на 1 000 души се падат едва 128 кв.м. търговска площ. В момента там са отворени общо 5 мола, независимо от това, че населението е най-многобройното в страната.

На второ място след Клуж се нарежда разположеният на около 70 км. от Букурещ Питещи, в който на 1 000 човека се падат 375 кв.м. . Той е следван от разположения на Черно море Констанца, където квадратните метри са 288, сочат данните.

С реализацията на няколко проекта за търговски центрове в Букурещ, през тази година се очаква столицата да се покачи по-нагоре в класацията и може би да заеме първото място.

В момента общата застроена площ в търговски центрове в Румъния е над 855 хил. кв.м, става ясно още от данните на Regatta.

Според прогнозите на анализаторите от консултантската компания през следващите 3 години се очаква търговската площ на човек от населението да се увеличи тройно.