Глобалната кредитната криза започнала през второто тримесечие на миналата година затрудни финансирането на някои строителни проекти.

Голяма част от банките повишиха своите изисквания за отпускане на ипотечни кредити както към инвеститори, така и към частни клиенти.

Русия беше по-слабо засегната от кризата в сравнение с някои страни като Великобритания и Испания, но през втората половина на 2007 г. и първата на 2008 г. забавянето в строителния сектор беше усетено и там, пише property-magazine.eu.

Според прогнозите на консултантската компания PMR, много руски строителни компании няма да могат да заемат никакви финансови средства от банки, а ще трябва да довършат проектите си със собствени.

Ръстът в строителния сектор в Русия за тази година се очаква да бъде по-нисък спрямо миналата, става ясно още от прогнозите на консултантската компания.

Строителната активност е съсредоточена само в няколко района: големите градове и райони с много природни богатства.

14% от цялата строителна дейност за миналата година е извършена в столицата Москва, следвана от втория по-големина град в страната Санкт Петербург. Около 50% от нея пък е концентрирана в 10-те най-големи градове в Русия, става ясно още от данните на PMR.

Ръстът в цените на строителните материали и високите транспортни такси също допринасят за спад на строителната активност. Оплакванията от неоправдано високите цени са се повишили многократно от началото на тази година.

Очакванията са понижението в ръста в строителния сектор в страната да продължи и през следващата 2009 г., сочат прогнозите както на PMR, така и на повечето анализатори и специалисти на пазара.