Швейцарския архитект Алекс Хърст построи за майка си в Алпите дървена хижа, която заради строгите форми нарича "Кристалът". Когато падне сняг в планините, къщата на Кристина Хърст в Лумбрейн се превръща в черна точка върху бяла хартия. Обшита с покрити с черен лак борови дъски, тя изглежда като традиционна плевня - факт, който не спира местните се оплакват, че е "твърде модерна".

Къщата е различна от жилищата в долината: местните строителни правила гласят, че наклонът на покрива трябва да бъде успореден на хълма, на който стои къщата, и че тя трябва да има на стряха половина метър от стената.

Архитектът обаче успя да убеди местните власти да приемат проекта с "нарушенията": покривът на къщата е по-стръмен от склона, а стряхата е едва четири сантиметра.

Компактен на вид, домът е доста просторен: три етажа, кухня-трапезария, гостна с три панорамни прозореца, три големи спални, всяка със собствена баня, и втори хол с три разтегателни дивана на долния етаж.

Всички материали - бетон и бор, са местни. В структурно отношение сградата е добре позиционирана, така че да изисква по-малък разход на енергия и не вреди на природната среда.

Що се отнася до мебелите, те са смесица от старинни мебели от битпазари и дизайнерски елементи .

"През лятото обстановката е различна – всичко наоколо е покрито със зеленина. Спрециално се отказахме от градина с ограда, за да имаме пасището изцяло пред нас", казва Алекс.“Да, лятото е забавно - съгласява се майка му. - Но през зимата, когато съм седнала тук сама, плета и гледам това тихо великолепие, атмосферата в къщата е несравнима. Това е магия. "