Спадът на цените на жилищните имоти, засегнал Великобритания, Испания и Ирландия, започва да се усеща и във Франция. Френският пазар обаче има всички шансове да се окаже по-устойчив, пише International Herald Tribune.

Отчетът на Нотариалната кантора на страната показа, че продажбите на на жилища извън столицата отчитат спад с 25% за първата половина на 2008 г. и с 20% в Париж спрямо същия период на миналата година.

От 1997 до 2007 г. френският пазар отчиташе стабилен ръст, като цените на недвижимите имоти се увеличиха двойно. Високите данъци и по-строгите условия за отпускане на кредити обаче правеха растежа му по-слабо забележим на фона на Великобритания и Испания.

Заради това се очаква, че и спадът няма да е толкова сериозен: лихвените проценти по ипотечните кредити в страната са фиксирани и собствениците на жилища ще могат да контролират дълговете си, а сроковете са значително по-кратки, отколкото в двете съседни страни. Високата раждаемост пък гарантира стабилно базово търсене.

Според Александът Милтикуртоа- експерт от консултантската компания Xerfi, през следващите месеци цените на недвижимите имоти ще спадат, за да може "пазарът да дойде на себе си" след продължилия десетилетие ръст. Неговите прогнози са за спад от 15% до 2012 г., след което отново ще последва движение на цените нагоре.

Общата задлъжнялост на домакинствата по кредити е 89.1% (последните данни са от края на 2006 г.), докато във Великобритания този процент е 168.9%, а в Испания- 139.7%.

"Цените на недвижимите имоти бяха откъснати от реалното състояние н икономиката и сега се коригират спрямо реалното й състояние", коментира Рене Паликур от Националната асоциация на предприемачите FNAIM.

Въпреки това ревизирането на прогнозите за ръста на пазара безпокои французите. В началото на годината правителството прогнозира 1.7-2% растеж, докато сега прогнозите са за 1%. Специалистите пък оценяват цените на имотите в момента кат занижени с около 10%.

Те обаче се надяват, че Париж ще остане защитен от превратностите за пазара. За запазване на архитектурния вид на френската столица в нея практически е забранено строителството, докато търсенето на жилища остава високо.