Цените на луксозните недвижими имоти във финансовата столица на Европа - Лондон, са се повишили с най-много от три месеца насам през декември, сочат данни на имотната агенция Knight Frank LLC.

Средната цена на имотите на стойност над 2.5 млн. паунда се е повишила с 1% на месечна база през последния месец на миналата година, което бе и най-големият им ръст от септември 2007 година.

На годишна база цените на луксозните имоти са се повишили с 29% през декември миналата година.

Причина за повишението на цените е възстановеният интерес от страна на чуждестранните инвеститори към лондонския пазар на луксозни имоти, коментират още от агенцията за недвижими имоти.

Специалистите очакват този сегмент да регистрира ръст между 5 и 10% през настоящата година, на фона на изключително мрачните прогнози за пазара на недвижими имоти във Великобритания като цяло.

Търсенето на луксозни имоти вероятно е било стимулирано и от раздадените в края на миналата година бонуси на финансовите специалисти, въпреки че те значително са се понижили, на фона на кризата, обхванала финансовия сектор през изминалата 2007-а.

Тази година се очакват инвестициите от бонуси в сектора на луксозните имоти да възлязат на около 2 млрд. паунда, което е значително понижение, в сравнение с тези в размер на 5.5 млрд. паунда година по-рано.

Допълнително стимул за инвеститорите може да е оказало и понижението на краткосрочните лихви в страната, което бе и първото от две години насам.