Цените на луксозните недвижими имоти в Лондон са регистрирали най-малкото си повишение през септември от август месец миналата година, посочиха изнесени днес данни на агенцията за недвижими имоти - Knight Frank LLC.

През месеца цените на имотите с продажна цена от поне 2.5 млн. паунда са поскъпнали с 1.2% на месечна база, посочиха данните.

На годишна база повишението възлиза на значителниет 37%. За сравнение през август повишението им възлезе на 2.1% на месечна база.

За пръв път в изследването са включени апартаментите на южния бряг по река Темза, които са поскъпнали с по-малко на годишна база в сравнение с тези от Централен Лондон.

Специалистите обвързват ставащото на пазара на луксозни имоти с това което се случва на финансовите пазари.

Опасността от криза, както и нарастване на нестабилността, са фактори които въздействат негативно върху търсенето на луксозни недвижими имоти.

Очаква се бонусите, които финансовите специалисти в Лондонското Сити ще получат да с 16% по-малко от миналогодишните при ниво от 7.4 млрд. паунда.

То все още обаче, остава стабилно, като предопределя повишението при цените на фона на липсата на адекватно предлагане на луксозни жилища.