Глобалната експлозия от ръст на градското население и драстичното повишаване броя на мегаполисите може би ще разрешат някои от най-големите проблеми на човечеството, свързани с пренаселването на планетата и опустошението на околната среда.

В оптимистичната си прогноза за бъдещето форумът на високопоставените бизнес и политически лидери заключи, че спасението на света се крие във втурването към урбанизация.

По време на събитието, провело с в Ню Йорк, експертите за пореден път изтъкнаха, че през 1800 година в градове са живеели едва 3% от световното население, докато днес броят им надвишава 50%. През 2050 пък градското население вероятно ще достигне 70%, а градовете като Ню Йорк, Мексико, Москва и Шанхай ще растат експоненциално.

Мексиканският магнат Карлос Слим, който списание "Форбс" определи за най-богатия човек в света, настоя, че привличането на хората в градовете е единственият начин страните да се справят с неизбежния неконтролируем ръст на населението. "Ако ги нямаше големите градове, услугите нямаше да бъдат на разположение на населението", заяви милиардерът пред присъстващите.

Китайският външен министър Ян Цзечъ също подкрепи идеята и подчерта, че страната му, която има над 120 града с над 1 млн. души население, е твърдо зад градския модел. "Градовете са много важни за трупането на по-голям БВП и за подема на обществото като цяло. Еднопроцентов ръст на градското население ще означава много работни места, високо потребление и големи инвестиции", посочи министърът.

Събирането на толкова голям брой хора на тясно пространство обаче носи също толкова големи предизвикателства за властите, предупреди той. "Това ще създаде и много проблеми, като например натиск върху населението, влошаване на околната среда и липса на социални удобства", завърши Цзечъ.

Източник: БГНЕС