Банките ограничиха кредитирането, а купувачите чакат по-ниски цени. Така най-накратко може да се опише ситуацията на пазара на имоти у нас в момента.

Затова и желаещите да придобият ново жилище търсят алтернативни варианти. Като замените, например. Справка в сайт за публикуване на имотни обяви сочи, че такива далеч не липсват.

Една от най-често срещаните оферти е за замяна на апартамент в по-малък град срещу такъв в близкия областен център - бил той Варна, София или Пловдив, срещу доплащане. Налице са и оферти за замяна на по-големи апартаменти в крайните квартали на столицата срещу по-малък в центъра или в някой от престижните квартали.

Предлага се и замяна на голям апартамент срещу два по-малки в същия или подобен по ценова стойност район. Не липсват и желаещи да сменят къща в околностите с апартамент в града. За подобен род сделки стават и апетитни парцели.

На преден план днес излизат и така наречените „ваканционни заменки". Тук се разменят имоти в планинските курорти срещу такива в морските и обратно. Често срещана е и замяната на ваканционен имот, или пък вилен, за основно жилище в града.

Не липсват и нетрадиционните предложения. Например неизвестен любител на Mercedes заменя мезонет в центъра на Костинброд и Mercedes CLK срещу нов Mercedes S класа от 2008 г.

Обект на замяна е и още един автомобил от спомената вече марка - Mercedes ML 2.7CDI с всички екстри от 2004 се офертира срещу къща или парцел около или в София.

Две са предложенията за замяна на земя във варненски села срещу джипове. Срещу същия тип автомобил се заменят и парцели в регулация до село Николаевка, както и собствени апартаменти в Слънчев бряг.

Друг мераклия на возилата пък разменя 3 декара земя в Плана планина за товарен бус или лек автомобил на стойност 15000 долара.

От размените не е пожелана и моторна яхта за 8 човека с всички необходими документи и разрешителни за плаване. Срещу нея се търси имот около София, Варна или Бургас.