Гърция, в която финансовите трудности, стачките и бензиновата криза от последните дни погребаха всяка надежда за успешен туристически сезон, оряза държавните разходи и вдигна данъците, а жителите й се заеха разпродават всичко ценно, начело с имотите си, почти без пари.

Цените на част от имотите паднаха с 45% и например вила на о. Миконос, оценявана някога на 2 млн. евро, се продава около 50 000, съобщава Bloomberg. Апартамент с три спални на о. Корфу пък бе обявен на цена от 750 000 евро- наполовина спрямо миналогодишната си цена.

Стремителното поевтиняване на недвижимите имоти беше подхранено от повишаването на данъците и най-вече на данъците на луксозни имоти с цена над 5 млн. евро. Правителството желаеше богатите да участват във финансовото спасяване на страната, но бе излъгано от защитния механизъм на пазара- поевтиняване.

Впрочем атрактивните цени не привличат много купувачи. Янис Полумис - собственик на агенцията за имоти Полумис Ситропулис обясни, че годината е трудна, с много предлагане и почти никакви купувачи. Така в елитно предградие на Атина наскоро била сключена сделка за вила от 450 кв. м за 2 млн. евро- 48% под първоначалната цена.

Пада цената не само на жилищата, но и на предизвикалите толкова спорове малки, частни острови. Цената на скала насред Егейско море може да стигне и 1.5 млн. евро. Но желаещи няма.

Политическата нестабилност в Гърция отблъсква не само туристите, но и купувачите на имоти, които отправят поглед към съседни страни като България и Турция.