Последното тримесечие на изминалата година е било добро за офис пазара в столицата на страната ни, сочи доклад на консултантската агенция MBL.

Общо офисите от клас А и Б са възлезли на 784 000 кв. м към края на миналата година, като новодобавените през четвъртото тримесечие са възлизали на 48 350 кв. м, се казва още в доклада.

В същото време, към края на годината в процес на строителство са били над 580 000 кв. м офиси, които се очаква да излязат на пазара през следващите няколко години.

През следващите от три до пет години на пазара на офиси в София се очаква да излязат нови над 1 млн. кв. м, сочат прогнози на агенцията.

В края на 2007 г. обемът на свободните офиси от най-високите класове се е понижил на 4.9%, което е рекордно ниска за пазара стойност, в сравнение с 5.1% в края на предходното тримесечие.

Централните бизнес части на столицата са дестинацията с най-ниско ниво на свободни офиси в размер на едва 1.9% от общите там. Следващи с най-висока степен на заетост са тези от широк център.

По данни на агенцията през четвъртото тримесечие е било отбелязано повишение на цените на офисите от клас А с 14.6%, до ниво от 16 евро за кв. м, в сравнение с 12 евро три месеца по-рано.

Като цяло през тримесечието цените на офисите от подобен клас са се движили в диапазона между 12 и 20 евро за кв. м, в зависимост от локацията.

Цените на офисите от клас Б са значително по-стабилни, като не са отбелязали повишение през четвъртото тримесечие. Те са се движили в диапазона между 8 и 16 евро за кв. м, като около 57% от свободните офиси се предлагат на нива от около 10 евро за кв. м.