Цените на офис-наемите в Манхатън са се повишили до рекордна стойност през март на фона на силното търсене и слабото предлагане в луксозната част на Ню Йорк.

Наемите на офисите клас А, които са и най-скъпите са поскъпнали с 33% през март на годишна база до средно 780.85 долара за кв. м, по данни на агенцията за недвижими имоти Colliers.

В същото време свободните офиси на пазара са се понижили до 6.1% през март, в сравнение с 8.1% през същия месец на миналата година. За сравнение, през декември миналата година свободните офиси са били 6% от общите.

До голяма степен поскъпването на луксозните офиси се е предопределило от разрастването на адвокатските фирми и инвестиционните банки през последната една година.

Анализатори прогнозират ръстът в цените на наемите на офисите в Манхатън да продължи и особено този на офисите от най-високия клас.

Прогнозите, дадени от някои анализатори са, че до края на годината наемът на офисите от клас А ще достигне средно 860.8 долара за квадратен метър.

Като цяло равнището на свободните на пазара офиси, включващи и офисите от Клас В и Клас С се е понижило до 7.2% през март, в сравнение с 9.1% година по-рано.

Средният наем на офисите от трите класа през март се е повишила с 27% до ниво от 603.20 долара за кв. м.