През първите няколко месеца от началото на тази година предлагането на жилищни имоти под наем продължава да нараства, като резултат на динамичното развитие на строителството, сочат данни на агенция "Форос".

В момента се предлага голямо количество апартаменти, закупени с цел инвестиция за последващо отдаване под наем. Към тях се добавят и собственици, които искат да продават, но ниският обем на търсене ги придружава да отдават под наем до окончателното стабилизиране на пазара, за да носят доходи на притежателите си.

Заради свръхпредлагането обаче, много от тези имоти остават празни или престояват дълго време на пазара преди да бъдат наети.

В София най-голямо е предлагането в района на центъра, Лозенец, Манастирски ливади и

Студентски град, а най-малко - в кварталите Гео Милев и Слатина. Преобладават апартаментите ново строителство, но се предлагат и голям брой стари жилища.

Най-търсени през периода са двустайните домове от ниския клас с квадратура до 60-70 кв.м. В София и Варна горната ценова граница на търсенето достига до 250-350 евро на месец, а в по-малките градове се движи между 200-250 евро.

По-голямото предлагане предоставя възможност за по-голям избор на потенциални наематели, при което се увеличава средният брой на огледите (4-8 ) и времето за търсене и вземане на решение, което варира от 1 ден до месец.

Освен това, повишават се и критериите за избор, като клиентите вече не бързат при вземането на решение, тъй като знаят, че дори и дадено жилище да се заеме, ще намерят друго със сходни характеристики.

Сред основните изисквания на наемателите са: цена, добра локация, възможност за паркиране, ново строителство и др. Наблюдава се значителен спад в търсенето на луксозни имоти.

По отношение на цените, подобно на тренда при продажбите и тук наемните стойности се понижават.

Средното намаление на наемните цени за страната е в размер на 6.21%. Най-голямо е то в Стара Загора - 24.33%, Бургас - 20.25% и София - 11.74%. В някои населени места, обаче, като например, Пловдив и Велико Търново, е отчетено повишение, съответно в рамките на 3.24% и 1.84%.