Най-висока е цената на квартирите около Медицинския университет, където се търсят имоти под наем от български и чуждестранни студенти. Наемите в Девети квартал на Плевен, който е близо до военната учебна база "Христо Ботев", също са нараснали значително през последните месеци - с 50-60 лева, сочи информация публикувана от БТА. Причината е пребазирането в Плевен от 1 юни т.г. на Пета Шипченска механизирана бригада. Много от собствениците предпочитат да отдадат недвижимата си собствеността на военнослужещи, защото смятат, че са платежоспособни и полагат грижи за опазване на имуществото.

В централната градска част наемодателите предпочитат да предоставят жилищата си на ученици. Наемът е между 120-200 лв., в зависимост от предлаганите условия. В много от случаите на учениците се предлага стая с ползване на кухня, като цената варира от 35 до 45 лв. на човек, или от 70 до 120 лв. за наемане на самостоятелно жилище. За студентите наемите са по-високи, особено ако са чужденци.

Агенциите за недвижими имоти в Плевен прогнозират предстоящо повишаване на наемите и на недвижимите имоти в областния център, след като започне строителството на АЕЦ-Белене, защото обектът е на около час път с автомобил. Много от по-заможните специалисти и строители ще пожелаят да настанят семействата си в Плевен, заради условията за живот и възможностите за по-добро обучение на децата, твърдят експерти в бранша.