Компания Dalian Wanda Group, чийто ръководител Ван Цзянлин е смятан за най-богатия човек в Китай, плати 260 млн. евро за пустееща сграда в центъра на Мадрид, съобщава Forbes.

Продавач на сградата Edificio Espana е испанската банкова група Santander. Сумата на сделката е с една трета по-малка от тази, която банката плати за сградата през 2006 г.

Цзянлин, който досега не притежаваше активи в Испания, планира да превърне небостъргача в луксозен хотел и търговски център.

25-етажната Edificio Espana е построена през 1953 г. и със своите 117 м е сред най-високите сгради в Испания. Първоначално в нея се помещавали хотел, офиси и апартаменти.

Сградата, един от най-добрите примери за европейска архитектура от средата на XX в., става символ на острата криза на пазара на недвижими имоти в Испания. Тя бе изоставена през 2007 г., тъй като предишният ѝ собственик не разполагаше с финансови средства за ремонта ѝ.

Недвижимите имоти са основният бизнес на и Dalian Wanda Group. По оценка на Forbes, състоянието на Ван Цзянлин възлиза на 15.1 милиарда долара.