Това е може би най-добрата сделка, реализирана някога в Ню Йорк! Пенсионери наемат жилища с наем, колкото струва по принцип един квадратен метър в Манхатън или просто един обяд.

Томас Ломбарди, който е от италиански произход, живее в апартамент на партера от 40-те години на миналия век. Той се мести тук с младата си съпруга и оттогава никога не е сменял адреса си. Наемът му е бил ревизиран само един път за 20 години, съобщава New York Post .

Дори Rent Stabilization Association- асоциацията, която следи наемите, е изненадана от подобно стечение на обстоятелствата в сградата. „Това е най-ниският наем, който някога съм виждал“, коментира Франк Ричи, който ръководи организацията на над 25 000 наемодатели.

Случай като този е рядък, но далеч не единствен в Ню Йорк.

Когато новият собственик купува пететажната сграда, в която Ломбарди живее, през миналата година, установява, че и 87-годишният наемател на 5-ия етаж Том Комбс плаща за апартамент от 46 кв. м едва 71 долара. „Надявам се да завърша живота си тук“, разказва Комбс. „Но това няма да е скоро“. Той разказва, че гените му позволяват дълъг живот. Неговият баща живял 92 години, а самият той е в отлично здраве и безпроблемно качва стълбите до дома си.

През януари новият собственик се опита да изрита Комбс от дома му, но опитът претърпя провал в съда. Така той остава наемател на може би най-евтиното жилище в Ню Йорк.

Двамата пенсионери живеят в един от най-желаните квартали в Манхатън. Средната цена на апартаментите в района е 2 500 долара на месец, а по закон наемодателите имат правото да ревизират наема веднъж годишно на фона на ръста със 7.5% годишно на наемите. Средните цени на нерегламентираните наеми в Голямата ябълка са около 1 200 долара на месец. Но някак Комбс и Ломбарди са попаднали в такава ниша, че всички промени минават около тях без да ги засегнат. Така те се оказват наематели на най-евтините жилища в Ню Йорк.