2008 г. беше година на спад на пазара на недвижими имоти. САЩ, Великобритания, Испания, Италия, Ирландия и много други страни се сблъскаха със спад на цените, търсенето и липса на доверие в пазара.

Продавачите често трябваше да прибягват до маркетингови хитрости, за да се отърват от товара непродадени жилища. Ето и най-необичайните от тях.

Жилище и застраховка живот

През април 69-годишен жител на щата Уисконсин предложи необичайна сделка на потенциалните купувач. Неговата оферта беше, че ако той умре до 10 години след продажбата на жилището, купувачът ще получи премията от 50 хил. долара от застраховката му живот.

Всеки желаещ е можел да получи достъп до медицинския му картон, в който се виждало, че майката и сестрата на ексцентрика са починали, без да достигна 79 години.

Иначе самото жилище е било 520 кв. м, а цената му - 498 хил. долара.

Ипотечно тото

Испански безработен агент по недвижими имоти, който не успял да намери пари за ипотеката си, пък намери друга уловка. Той публикува на сайта Elpisodeloscincoeuros.com ( в превод- Дом за пет евро) оферта за продажбата на 64 хил. лотарийни билети на цена 5 евро. Победителят получава жилището за 320 хил. евро в Семпосуелос, а парите биха стигнали на продавача да изплати ипотеката си.

Намаление за милионери

Американската компания Michael Crews Development от Южна Каролина предложи при закупуване на луксозно жилище за над 1.6 млн. долара в град Ескодидо, подарък- второ жилище за 400 хил. долара.

Дом и сърце

През юни в eBay и Craigslist американска от Южна Флорида предложи жилището си за продажба и ръката си за брачна халка заедно. При това жилището е оценено от собственичката на 340 хол. долара, докато ръката й вървеше за 500 хил.

Обявата обаче беше спряна, защото сайтът не позволява продажбата на хора, човешки органи и... отношения.

Плащам и продавам

Британски пенсионер от Нотингамшир цяла година безуспешно търсил купувач за жилището си. Накрая умореният човек предложил, ако купувачът изтегли кредит за покупката на имота, да плати една четвърт от нея.

Разходите от пенсионерския му джоб нараснали с 680 лири месечно.

Движимото спасява недвижимото

Агент от графство Корнуел пък предложи на купувачите на 247 нови апартаменти в крайбрежния град Нюки и безплатна кола. Купувачът на жилище за 250 хил. лири получава с него Smart за 8 хил. лири, но ако се бръкне по-дълбоко може да се уреди и с Mercedess за 30 хил.

С луксозен апартамент за1.5 млн. лири пък върви Range Rover за 60 хил.

Явно вдъхновен почитател на агента пък през септември предложи имот за 1.15 млн. долара за жълто Ламбурджини.

Да намалим вилата!

Семейство от Мичиган, също позакъсало с продажбата на жилището си за 169 хил. долара, изложи негов миниатюрен макет за тази сума. Към макета напълно безплатно вървял и моделът- самата къща.

Българско-ирландската дружба укрепва

През септември ирландски брокер предложи при покупка на вила в ирландския курорт Милфорд и получаване на втора безплатно, но в България.

Пи Джей Дохърти (PJ Doherty) обяснил, че от осем месеца не успява да продаде пет вили от милфордския си проект. Офертата се оказала успешна, защото след това все пак няколко ирландци се решили да станат домовладелци в Милфорд.

Друг проект-на Warren Developments, пък заложи на апартамент в Кабо-Верде с продаваните вили Клонакилти, Ирландия. Цената на подаръка е 70 хил. евро.

Тест-live

През изминалата година няколко продавачи на луксозни жилища в Португалия предложиха на клиентите си да тестват жилищата, преди да ги купят, Компания Vigia предложи тримесечен наем за 2633 евро, срещу който клиентите могат да ползват всички услуги на жилищния комплекс като голф игрище, тенис корт, ресторанти и безплатно почистване.

И още подаръци

Колата, оказва се, е най-честият подарък към жилище. Британски агент достигна дори до Асън Мартин DB9 в наддаването.

Различни компании опитаха и друго. Индийска фирма предлагаше 50 гр чисто злато, друга- семейна екскурзия. Жители на Хаваите обещаха на този, който им намери купувач, награда от 100 хил. долара. А в Китай компания предложи депозит при покупка на апартамент от 1 юан (0.15 долара).