Швейцарските градове Цюрих и Женева бяха признати за най-скъпите градове за строители и инвеститори в строителството на жилища и търговски обекти за последната година, според проучване на консултантската компания Harris.

Да строиш в Швейцария струва два пъти по-скъпо спрямо повечето страни в Европа и това е свързано с възстановяването на сектора в страната, заради което поскъпват и работната ръка, и строителните материали.

Швейцария се оказа по-скъпа от миналогодишния лидер в класацията Дания.

За изходна точка са взети цените на строителството във Великобритания, спрямо които тези в Швейцария са 60% по-високи. Като цяло Западна Европа показва завидно постоянство в поддържане на ценовите нива като в Германия, Франция, Белгия и Италия цените са около 97-107% спрямо британските.

В ЦИЕ до голяма степен инвестициите идваха отвън, поради което сривът на пазарите накара много строители да премислят стратегиите си и в някои случаи да се оттеглят, оставяйки на банките и финансовите институции недовършени обекти, за които няма търсене. В резултат цените паднаха.

Най-евтино не само в Европейския съюз, но и в цяла Европа, излиза строителството в България с цена 41-69% спрямо британското.