С около 10% са поскъпнали цените на жилищата през 2007 година, спрямо предходната, като средната цена е 530 евро за кв. м, става ясно от данните на агенцията за недвижими имоти ”Адрес”.

В началото на годината предлагането на панелни апартаменти беше ограничено, независимо от интереса на клиентите. В края на месец март търсенето им се увлечи, но промяната в цените на беше значителна, въпреки ограниченото предлагане.

Високите цени на панелните жилища и преориентирането на търсенето на клиентите доведе до повишаване на цените на новото строителство в кварталите, като ръстът за 2007-а е 21%.

Търсенето е основно към качествените жилища от среден клас с добро разположение. Ето защо при жилищата с не толкова добри характеристики от началото на 2007 г. до момента се наблюдава увеличение в рамките на 10%.

По-голямо поскъпване до 22% има предимно при имотите ново строителство с добри характеристики и качествено строителство, намиращи се на тихо място в близост до центъра. Най-търсени са имотите в широкия център на града.

Търговски площи се предлагат само в широк център или по кварталите. Основното търсене е в центъра на Благоевград. Тъй като предлагането в идеален център е ограничено, цените в широкия център се покачиха от 1200 -1300 евро за кв. м.

В момента инвестициите в големи търговски обекти вървят в северна посока по пътя за София.

Процентът на покупките с кредити през 2007 г. се запази почти в същите рамки, както през 2006г., т. е. близо около 60% от сделките на пазара на недвижими имоти се осъществяват с кредит.

Както и в други области, така и в региона на Благоевград, все повече чужденци се интересуват от пазара на недвижими имоти.