Високите цени на недвижимите имоти в големите китайски градове правят инвестициите в тях не особено привлекателни, на фона на изоставащите наеми, сочат публикации във финансовите медии.

Така например, закупен през август едностаен апартамент в централните части на Шанхай за 163 000 долара от 46 кв. м носи на собственика си годишна доходност в размер на 3.5%, въз основа на средните наеми там.

Ако обаче инвестицията е била финансирана със средства от банков заем, то годишната лихва в размер на 7.83% води до отрицателна за инвеститорите доходност.

Така, на фона на очакваното по-нататъшно повишение на лихвите в страната, вследствие на високото ниво на инфлацията, би означавало, че инвеститорите в недвижими имоти могат да печелят само при евентуално по-нататъшно повишение в цените на недвижимия имот.

Имайки предвид факта, че ръстът в цените на имотите до голяма степен се контролира от правителството, за да се избегнат спекулации, може да се каже, че това определено минава за рискова инвестиция.

През последните осем години на пазара на недвижими имоти в Китай се наблюдава бум, довел до утрояване на цените на имотите във водещите китайски градове, като Шанхай и Пекин.

Нагорещеният пазар обаче започва да проявява признаци на “забавяне”, коментират пазарните наблюдатели.

Високите цени на имотите, повишаващите се лихви, инфлацията, както и изоставащият темп на нарастване на наемите са в основата на това “забавяне”.

Голяма част от китайските инвеститори купуваха недвижими имоти преди няколко години поради подготовката за предстоящите олимпийски игри в Пекин през 2008 година, както и очакванията, че те ще доведат до значително повишение на цените на имотите.

Друга част от инвеститорите купуваха с цел да се предпазят от инфлацията в страната и особено спестяванията си, които се изяждаха от нея.

Въпреки високите цени на имотите обаче, голяма част от анализаторите не прогнозират колабс в това отношение, а очакват “меко приземяване” и забавяне на ръста при цените.

Нарастващите доходи на градското население, както и липсата на достатъчно предлагане на парцели и все още силният интерес от страна на чуждестранните инвеститори са основните причини за такива очаквания.

На този етап спад в цените на недвижимите имоти е регистриран само в някои големи градове. Все още незасегнати от тази тенденция остават цените на имотите в Шанхай и Пекин, където инвеститорският интерес на този етап е силен.