Въпреки повишението на инвестициите, Румъния все още си остава почти неизвестна територия за инвеститорите на картата на Европа, пише PropertyWire.

Продължаващото голямо търсене във всички сегменти в сектора на недвижимите имоти в страната поддържа високия темп на строителство, сочат последните мнения на анализатори в сектора.

След като страната стана официална членка на ЕС, броят на туристите, които я посещават, значително се увеличи. От друга страна, купувачите и инвеститорите в сектора, привлечени от изгодните цени, непрекъснато се увеличават, сочат последните данни.

Първата половина на тази година беше една от най-успешните за сегмента на недвижимите имоти от много години насам, става ясно от данните, предоставени от най-големите агенции в страната.

Едно от най-хубавите неща, според специалистите, е фактът, че напоследък се наблюдава все по-широкото навлизане на големи международни компании в Румъния. Инвестициите, които те правят, спомагат за развитието и облагородяването не само на столицата Букурещ, а и на цели райони.

В последните години се наблюдава истински бум в сектора на търговските имоти. Всичко това е резултат от повишеното търсене на офис пространства за навлизащите компании, както и строителството на големи търговски центрове.

Според доклад на консултантската компания CB Richard Ellis за тази година Румъния е на едно от първите места по ръст на търсенето на офис и бизнес имоти в Европа.

Въпреки че непрекъснато се строи, общият обем на свободните търговски площи намалява, става ясно от данни на статистически агенции.

Мнозина анализатори вярват, че наемането и закупуването на луксозни жилища в страната тепърва ще търпи бурно развитие. Данните показват, че над 95% от всички луксозни жилища са построени с цел продажба, като тенденцията за закупуване “на зелено“ непрекъснато се увеличава.

Най-търсени за наемане са жилищата с три спални помещения, следвани от тези с две.

Изключително голям брой жилищни комплекси от всякакъв вид се очаква да бъдат завършени през тази година, което допълнително ще допринесе за сигурния ръст в сектора.

Възможността на купувачите да избират измежду много и качествени имоти не беше налице преди няколко години, което показва колко се е развил пазарът в последните години.

Очакванията са цената на квадратния метър да скочи с около 30% и то най-вече заради покачващите се строителни и трудови разходи, коментират от големите строителни компании.