Незаети площи в кварталните и малко по-големи търговски центрове в САЩ са се покачили до 8.4% за третото тримесечие на тази година, достигайки 14-годишен максимум, пише Bloomberg.

Негативните ефекти от кредитната криза и забавянето на икономиката, което удари търговците на дребно в САЩ, са основните причини за това, става ясно от мненията на повечето икономисти.

Незаетите площи се покачиха от 8.1% през второто тримесечие, което е най-високата стойност от 1994 г., когато процентът е достигнал 8.7%, става ясно от данни на нюйоркска фирма за имоти.

В по-големите регионални търговски центрове от типа мол свободните площи са нараснали с 6.6% за третото тримесечие от 6.3% за второто. Това също е най-високото ниво, отчитано от 2001 г. насам, когато свободните площи са достигнали 6.8%.

Свободните площи са се покачили до тази стойност спрямо 5.5% за същия период на миналата година, става ясно още от изнесените данни.

Международната кредитна криза, намалялото потребителско доверие и високите цени на горивата намаляват много търсенето на площи в центрове за продажба на дребно, сочат мнения на специалисти в сектора.

Исканите наеми в кварталните търговските центрове са се понижили с около 0.1% за третото тримесечие спрямо второто, докато исканият наем в големите молове се е покачил с 0.1%.