Съществено положително влияние върху имотния пазар в България играе активизацията в сегмента на морските ваканционни курорти, особено района на к.к. Слънчев бряг, на която сме свидетели от лятото на 2010 г. , се казва в анализ на Bulgarian Properties за състоянието на пазара на имоти през второто тримесечие на 2011 г.

Руснаците се местят на юг

Продажбите в района на Южното Черноморие са водещи за ваканционните морски курорти, поради спада на цените и наличие на голямо предлагане. Факт е, че се продават само и единствено имоти с цени под и близки до строителната им себестойност. При препродажби в нередки случаи продавачите са съгласни да се разделят с имота си на цена до 60% по-ниска от цената, на която имотът е бил купен в годините на бума (2006-2008).

Обемът на продажбите нарасна с началото на летния сезон и очакваме интересът към българското Черноморие да се запази стабилен и през следващите месеци, особено в разгара на сезона, отчитат от Bulgarian Properties .

Обемът на продажбите се е увеличил с около 50% спрямо същия период на 2010 г., а средната цена на сключените сделки за покупка на апартаменти е 31 720 евро за второто тримесечие на 2011 г. Продажбите са концентрирани основно в района на к.к. Слънчев бряг.

Продадените апартаменти са на цени между 450 и 850 евро на кв.м. Най-евтините продадени апартаменти са на цени около 450 евро на кв.м. и са в повечето случаи необзаведени в завършени комплекси далече от плажа.

По-близо до плажа (в рамките на 300-500 м) продадените апартаменти са на цени между 480 и 650 евро на кв.м. - напълно обзаведени и в работещи комплекси.

На цени около 850 евро на кв.м. са продадени апартаменти на първа линия на плажа.

Повече от половината сделки са с апартаменти в най-ниската ценова категория, а над 95% от продажбите в района на Слънчев бряг са осъществени с рускоговорящи клиенти.

Това показва, че интересът на руснаците се е изместил от традиционно харесвания от тях район на Варна на юг, най-вече поради липсата на ценова гъвкавост на продавачите от района на Варна - причините за това са разнородни, но най-важната е липсата на толкова масирано презастрояване в този район в сравнение с района на Слънчев бряг.

Интересът към курортите по северното Черноморие остава по-слаб, като продадените ваканционни апартаменти са на цени до 30 000 евро. През изминалите месеци има активизация на покупката на селски къщи близо до морската ни столица.

Имотният пазар в ски курортите- все още в криза

Летният сезон води до затишие в ски курортите, но така или иначе, през 2011 г. и зимният сезон беше слаб за продажбите на имоти в ски курортите ни. Активността в Банско и района се запазва слаба, обемите на продажби са без изменение спрямо предходното тримесечие и спрямо миналата година.

Средната цена на продадените апартаменти през изминалото тримесечие в Банско е 27 000 евро, като средната цена на кв.м. е 460 евро. Това са напълно обзаведени апартаменти в работещи комплекси. За сравнение, през предходното тримесечие сделки в Банско се сключваха на средна цена 585 евро на кв.м., което прави спад на цените на база сключени сделки с 20%.

Макар и цените да са изключително ниски, интересът е много слаб и е насочен към наистина подценени имоти, които са на нереалистично ниски цени и чиито собственици са готови да продават на голяма загуба, до 60% от покупната цена преди кризата.

Продажбите в Боровец се осъществяват на 950 евро на кв.м., като покупните цени са средно 37 000 евро. Това са най-ниските офертни цени в курорта. Към Пампорово липсва интерес през последните месеци.

Стабилност на пазара на селски имоти

Обемът продажби на селски имоти задържа нива като тези от първото тримесечие на 2011 г. и през второто тримесечие на 2010 г. Няма големи колебания и в цените - средната цена на продадените селски къщи за второто тримесечие на 2011 г. е 16 200 евро, а през първото тримесечие на 2011 г. - 17 200 евро, което представлява около 6% спад. Най-много продажби на селски имоти има в района на Централна България - около Пловдив и Стара Загора, където интерес за покупка имат и българи. Предпочитаните селски къщи са на цени до 15 000 евро или такива, които са в много добро състояние и готови за живеене - на цени между 25 000 и 40 000 евро.

Средни цени на продадените през първото тримесечие селски имоти по региони:

  • Област Бургас - 20 000 евро
  • Област Варна и Добрич - 12 750 евро
  • Област Ямбол - 10 440 евро
  • Област Ст. Загора - 15 300 евро
  • Област Пловдив - 13 770 евро
  • Област Велико Търново - 14 250 евро
  • Област Плевен - 6 350 евро