Имотите в България поевтиняват, като само през миналата година цените са намалели с 9.4%, пише руски портал за имоти. Причината- застой в икономиката и свръхпредлагане на пазара.

Шоколадови цени и още нещо

По данни на директора на международната агенция за имоти Rentsale Юлия Титова трендът касае основно жилищата от среден клас. „На пазара останаха малко прилични имоти, елитните обекти се броят на пръсти. Ново строителство почти няма. Маса неликвидни опции на вторичния пазар се продават евтино и продължават да поевтиняват".

По данни на Gordon Rock България е сред лидерите по спад на цените на имотите. Най-ниските цени на вторичния жилищен пазар в София и Варна са около 640 евро за кв. м., а в Пловдив и Бургас - 570 евро за кв. м. След преговори цената може да падне и около 500 евро за кв. м.

В сегмента на евтините предложения са още недостроените жилища и еднофамилните къщи по морето, чиято цена намаля двойно за три години. Ако през 2008 г. цената на квадратен метър бе 1 300 евро, сега е около 600 евро.

Българска рулетка

България води класацията на страните, където руснаците обичат да купуват имоти, но „покупката без усложнения" не значи „придобиване без рискове".

„Невероятно е как ниските цени могат да зомбират руснаците", коментира брокер. През миналата година на изложение на имоти в чужбина, на българския щанд текла активна разпродажба на апартаменти по 359 евро за кв. м. 10-те маси бяха заети през всички дни на експозиция. Десетки купувачи- обикновено в пенсионна възраст, сключваха договори за покупко-продажба и плащаха резервационни депозити. Най-интересното е, че отдалечавайки се от щанда, много от тях нямаха никакво понятие на какво разстояние от морето е жилищният комплекс и в какви срокове ще бъде завършено строителството.

По данни на Gordon Rock пет са основните рискове при покупка на имот в България:

- реалното разположение на обекта да не отговаря на рекламираното.

- грешка при тълкуването на понятието "площ на апартамента", която повечето чужденци схващат като „нето" (чиста площ), а в България се изчислява „бруто" (с общите и идеални части) и никой не ги предупреждава за това.

- липса на срокове за строителството, липса на санкции и неспазване на строителните срокове.

-лоша организация и високи разходи при обслужването на обекта.

-занижени цени в договорите, но и самата агенция отбелязва, че с новия закон се слага край на този тип измами, тъй като всички средства трябва да бъдат преведени по банков път.

Капан за звезди

Най-яркият пример за „българските трикове" в Русия бе скандалът около покупката на апартаменти в комплекс „Емералд", Равда, от редица руски звезди, сред които Филип Киркоров и Лолита Милявская. Те платили фантастични суми за жилища, рекламирани като първа линия, но оказали се на четвърта. Освен това получавали фантастични сметки за обслужване, а апартаментите им се отдавали под наем без тяхно знание .

Впрочем редица руски брокери признават, че това се е превърнало в повсеместна практика. „Сблъскваме се с това, изясняваме отношенията си и заплашваме със съд от три години", обяснява Титова. Обикновено след първия по-голям скандал нещата се оправят. „Що се касае до Емералд, там нещата от самото начало миришеха на афера",заявява тя.

„Да, пазарът на имоти в България не е толкова прозрачен колкото в Западна Европа и няма сериозна защита на интересите на купувачите. Но да се каже, че е рискован би било некоректно", смята брокерът, като акцентира, че българските строители използват "трикове", а не измами, и призовава към повишено внимание при сключване на договорите.