Повече от 1200 сгради - публична държавна или общинска собственост, са обследвани през последните три години, но нито една от тях не е получила съответните сертификати за енергийна ефективност. Това каза изпълнителният директор на Агенцията по енергийна ефективност (АЕЕ) Таско Ерменков.

Обследванията са извършени на сгради с повече от 1000 кв. м разгърната площ, като държавата поема финансирането им. Надявам се в най-скоро време, освен средства за извършване на обследванията, в държавния и в общинските бюджети да бъдат предвидени и средства за изпълнение на мерките по енергийна ефективност, предвидени в обследванията, за да приведем сградния фонд към съответните изисквания, отбеляза изпълнителният
директор на АЕЕ.

За 2006 и 2007 г. с държавна помощ са обследвани и повече от 70 предприятия (малки и средни), които са големи консуматори на енергия. Държавната субсидия покрива до 50%, но не повече от 25 хил. лв. от стойността на обследването, посочи Таско Ерменков. По този начин предприятията се ориентират как биха могли да структурират дейността си така, че да започнат с най-енергоефективните мерки и от икономисаните средства да могат да финансират и по-бавно възвращаемите мерки по енергийна ефективност, добави той.

Предприятията, които подлежат на енергийно обследване, по смисъла на законите за малките и средните предприятия и за енергийната ефективност, са общо около 200, сега предстои да се кандидатства за държавната субсидия за 2008 г., информираха от АЕЕ.

Според националния "План за действие 2008-2010" България трябва да постигне като индикативна цел спестяване на 209 хиляди тона нефтен еквивалент от предвижданото крайно потребление през 2010 г. с мерки, въведени след 1995 г.

Като цяло, през последните 10 години енергийната ефективност в България се подобрява с 5-6% годишно, за разлика от старите страни членки на ЕС, в които тези темпове са около 1 % годишно, каза Таско Ерменков. Той добави, че не може да се очаква темповете да се запазят и през следващите 10 години.

Остава разлика от около 40% със средното равнище на енергийна ефективност в ЕС и това показва, че страната има потенциал за 20% енергоспестяване до 2020 г., но постигането на такава цел ще изисква значителни инвестиции за осъществяване на мерки със средни и по-дълги срокове на възвращаемост, посочи Ерменков.

Източник: БТА, Снимка: Profit.bg