Как ви се струва една хубава вила на брега на морето или пък една романтична селска колиба? Трябва обаче да се отбележи нещо много важно: цените буквално експлодираха. Трудно е човек да направи избор каква къща да си купи, защото цените на старите къщи са нараснали със 72.5% през последните 5 години и дори и още повече за някои региони - ръст от 87.1% за Прованс-Алп-Кот д'Азур и повишение от 74.5% за Рон Алп, информира френското електронно издание Le Figaro.fr.

Най-скъпите къщи във Франция се намират винаги в Ница - цените им са се покачили с 18.6% през 2006 година, което поставя Ница на първо място в списъка на градовете, удостоени с награди за най-скъпо продавани къщи, като градът е начело на класацията от 1998 година насам. В Ница средната цена на една къща е 620 000 евро. Но естествено, много е лесно да се намерят и доста по-скъпи.

Дали може човек да се надява на някакво затишие по отношение на цените на къщите? Със сигурност! Пазарът като цяло има тенденцията да се стабилизира, но специално в сектора на луксозните недвижими имоти трябва да се разчита повече на чужденците, които са доста редовни сред купувачите на луксозни къщи в Ница.

Те представляват 16% от купувачите на къщи в региона Alpes-Maritimes, 18% от чужденците предпочитат да купуват в От-Савоа, 19% в От-Виен, 21% в Шарант и 30% в Крюз, сочи още изданието. Англичаните например изключително много са привлечени от последните три департамента във Франция. Тяхното присъствие на имотния пазар във Франция допринася за увеличението на цените на къщите, но това в последно време не се отразява добре, защото за изминалите няколко години те са единствените купувачи на луксозни къщи в Ница.

Междувременно нотариусите твърдят, че интересът на французите както за къща на морето, така и на планината или в селото е доста голям.

През 2006 година цените на къщите в Ница достигнаха няколко рекордни нива. Така например апартамент в Кан с площ 100 кв. м е бил продаден за 2 300 000 евро. В региона Вал д"Изер един купувач не се е осмелил да изтегли сумата от 2 415 000 евро за 5-стаен апартамент с площ 151 кв. м. А има и някои къщи, които наистина са с прекалено високи цени, като например такава в департамента Болию-сюр-Мер, който се намира между Монако и Ница, която струвала 15 234 560 евро. Макар че за тази цена трябва да се отбележи, че къщата е придружена и с голям терен, по-точно огромна градина от 11 642 кв. м.