Нотариусите ще имат специални сметки за сделки с имоти

2843
Нотариусите ще имат специални сметки за сделки с имоти

Плащания при извършени от нотариус възмездни сделки, с които се учредяват, прехвърлят, или изменят вещни права върху недвижими имоти и които са в общ размер над 10 000 лева, ще се извършват по специална сметка на нотариуса или по банкова сметка в избрана от страните по сделката банка.

Това приеха на второ четене депутатите, които обсъдиха промени в Закона за нотариусите и нотариалната дейност.

Условията за внасяне на сумите по специалната банкова сметка на нотариуса и за нареждания за плащания от нотариуса се уреждат с писмено споразумение между нотариуса и страните по сделката, прие парламентът.

Промените задължават още при тези сделки с имоти, участниците да декларират, че сумата е действително уговореното плащане по сделката. Промените ще влязат в сила на 1 юли 2011 година, приеха депутатите.

Депутатите не приеха предложението на Николай Пехливанов нотариусите да гарантират законността на сделката, като правят проверки за тежест и актуалност на собственика.

Промените, които се обсъждат от миналата година, целят да пресекат изповядването на сделки по цени, по-ниски от пазарната. Те бяха критикувани за това, че обслужват интересите на нотариусите и банките.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Evropa
# 0
16:05 | 18 May 2011
Браво, точно така е в Европа, от векове :-)
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg