В Лондон бе поставен световен рекорд за цена на жилище - пентхаус в Хайд парк бе продаден за 140 милиона британски лири (220 милиона долара), съобщи радио Би Би Си.

Жилището е на два етажа, прозорците са с бронирани стъкла, има система за пречистване на въздуха и специална стая-убежище, където обитателите могат да се скрият при нападение или други непредвидени обстоятелства, криещи заплаха за живота им.

Името на новия собственик на най-скъпото жилище в света не е обявено, но в Лондон се говори, че това е петролен магнат от страна от Персийския залив.

Пентхаусът има 80 стаи и се намира на Хайд парк 1. Той е проектиран от известния британски архитект сър Роджърсъм. Къщата представлява четири съединени кули от железобетон и стъкло и строителството му вече приключва.

Цената на един квадратен метър е 64,6 хиляди британски лири (101 хиляди долара) в сравнение с 4480 лири (7555 долара) средно в Лондон.

Втора позиция по цена в световния рейтинг заема жилище в Ню Йорк с изглед към Пето авеню и Сентръл парк. То бе продадено за 70 милиона долара. На трето място се нарежда апартамент в Хонконг за 28,8 млн. долара.

Източник: БТА