"20 000 места" е Агенция за недвижими имоти от нов тип, която продава изключително много нестандартни и нетипични жилища във Франция, информира френското електронно издание Proprietesdefrance.com.

В интервю, цитирано от френското издание, Паскал Лаетие разказва за този сектор в покупката на недвижими имоти, който все повече и повече привлича хората, които са твърдо решени да намерят жилището, което изцяло ще пасне на изискванията им и начина им на живот.

Всъщност "20 000 места" е първата агенция, специализирана в даването под наем и продажбата на частни жилища на нестандартни места. Ние създадохме нашата агенция преди една година, а нейната основна цел е продажба на жилища, които се намират на нестандартни места самите те са нетипични и доста различни от обичайните.

Коя част от вашия занаят ви харесва най-много?

Преди известно време, когато бях продуцент в киното, срещнах Никола Курсон, създателят на агенцията. В този момент имах голяма нужда да сменя професията си и изобщо не съжалявам. Срещата с хора, които действително имаха големи проекти, свързани с продажбата, а също и даването под наем на недвижими имоти, както и срещата с доста архитекти ми показаха, че това, с което са се захванали действително е доста по-интересно от работата в киното.

Все повече хора си купуват сензационни места за живеене. Може ли да се говори за тенденция, която се появява във Франция напоследък?

Вярно е, че напоследък съвременната архитектура и дизайн са на мода. В днешно време украсата, окръжаващата среда, самият тип на апартамента са основните неща, от които се интересуват купувачите.

А за да направиш един апартамент красив и привлекателен не означава да поставиш просто няколко картини вътре. Има апартаменти, които са направени по съвременен и модерен начин. Подобни проекти са доста търсени. Според мен е доста интересно да пресъздадеш по нов по-блестящ начин класическите жилища.

Какво най-малко ви харесва в начинанията ви?

Доста е трудно да отговоря на такъв въпрос. "20 000 места" е агенция, която сега тепърва започва да се развива и която предлага истинска свобода на действията.

Кое е най-интересното при намирането на купувачи?

Това, което е най-важно е да открием място, което носи характера на своя купувач и буквално прилича на него. Трудно е да продаваме апартаменти на места, които са същите като традиционните. Трябва ни нещо различно и необичайно. Аз лично обичам да мога да почувствам историята на дадено жилище.

Според вас какво представлява идеалното жилище?

Неотдавна се бях заел с един апартамент, който представляваше османски тип, преобразено от един познат фотограф. Той е имал интелигентността да създаде този претенциозен стил и да направи някои много интересни и весели неща.
Сещам се също и за един друг апартамент от 30-те години, намиращ се близо до палата Трокадеро в Париж

Продавате недвижими имоти в цял Париж?

Да, ние нямаме географски ограничения за продажбата на имоти.

Как оценявате продажбата на такива типични места като Париж например?

От доста време насам цената на квадратен метър беше определяна от нотариусите. В последно време обаче имотният пазар доста се разви. В днешно време наследственият аспект при продажбата на жилище няма чак такова значение, каквото е имал преди. Хората купуват, лъжат се, продават и всичко става с голяма лекота. Ръководят се само от това какво има в портфейла и всичко е толкова ясно и просто. Клиентите а доста по-лекомислени от преди, трябва да знаеш как да им предложиш нещо качествено, която да отговаря на техните изисквания и да им помогнеш да осъществят плановете си по най-добрия начин, докато наистина не видиш тяхната реализация.

Ще се появи ли ново измерение на пазара на недвижими имоти, което не е съществувало преди?

Да, макар че аз се ръководя от модната тенденция предимно. Мисля, че е възможно да да присвоиш повторно дадено място, без да правиш необмислени разходи. В днешно време има по-голямо разбирателство и хората са доста по-смели при покупката на жилище. И това именно е интересното при хората, които се обръщат към нашата агенция, защото ние не гледаме на продажбата на недвижима собственост единствено като на основна цел за печалба.

Имате доста модерно виждане относно имотния пазар?

Както вече казах, не мисля, че недвижимият имот се свежда до един паричен свят, ами до по-стойностни неща, които се осъществяват благодарение на покачването на цените.
Хората отделят доста време обсъждайки с нас покупката на даден имот. Логично е, че трябва да бъдем много внимателни относно тяхното искане и много добре да представим нашия продукт.

Например, аз винаги се опитвам да показвам снимки на жилището, които отговарят на реалността. Не се опитвам да представям даден апартамент в най-добрата му светлина, дори напротив. Не искам моите клиенти да останат разочаровани когато го видят.

Как виждате развитието на вашия имотен пазар?

Ние сме се захванали с доста специфична работа в това отношение. Но при все това по-скоро съм оптимист относно развоя на нашия тип работа на имотния пазар за в бъдеще, защото ни остават още доста методи за експериментиране.