През февруари и март ще има нови проверки за незаконно строителство край язовирите. Това каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

По думите на Плевнелиев - в момента се обобщават данните в междинни доклади от проверките за незаконно строителство край язовирите. 14 работни групи, в които работеха стотици хора от десетки институции в момента обобщават данните на всички 53 язовира. В края на януари на пресконференция ще бъдат обявени предварителните данни.

В периода февруари-март ще има втори проверки и през април ще има окончателни данни. Идеята на тези проверки е, че констатират не само дали са законни сградите, но и къде се отчитат отпадъчните води, което тези къщи генерират и много други аспекти на законността.

До края на януари на база на междинните доклади ще бъдат дадени препоръки към всички обекти и ще се поставят срокове да се направят малки пречиствателни инсталации, да се заустят. Очакваме десетки незаконни сгради", каза Плевнелиев.

В пътния сектор и жп инфраструктурата нещата са спешни и драматични и там трябва да се работи здраво, каза министърът. Плевнелиев припомни, че от седемте съществени лота са стартирани Марица Лот 1 и Лот 2. „Още седем лота трябва да стартират до края на януари месец и това е много тежка задача. Мисля, че ще се справим", заяви Плевнелиев.

Източник: Фокус