Столична община, Българска предприемаческа камара и Национална Асоциация на строителите на жилища се договориха да постигнат извън съдебно споразумение по делото срещу увеличаване на строителните разрешителни, които камарата и асоциацията заведоха срещу общината. Това стана ясно след днешната среща между кмета на София Бойко Борисов, инж. Николин Гавраилов и инж. Пламен Бенински.

По време на срещата тримата подписаха споразумение за сътрудничество, което предвижда създаване на Постоянен работен комитет с експерти на двете страни. Комитетът ще сформира работни групи за обсъждане, изработване и предлагане на съвместни решения по въпроси от взаимен интерес в следните направления:

- Обсъждане на важни за бизнеса и общината проблеми свързани с общински стратегии в областта на инвестициите, строителството, бюджета, инфраструктурата, почистването и разрастването на гр. София.

- Организиране на форуми по важни за бизнеса и общината въпроси. Регламентиране на отношенията между предприемачите, Общината, Софийска вода, Топлофикация, Електроразпределение.

- Участие на частния бизнес в изграждане на общинската инфраструктура чрез система за стимулиране, подпомагане, организация и контрол. Разширяване на публично-частното партньорство.

- Обсъждане на мерки за подобряване обслужването на бизнеса от страна на общинската администрация.

- Участие на предприемачите в социалната програма на столичната община.

Доволен съм от резултата от срещата. Нашата цел не е да се конфронтираме със строителните компании, а да си сътрудничим и заедно да решаваме възникнали проблеми. С повишаване на цените на строителните разрешителни целим да имаме повече приходи, с които да изграждаме инфраструктура в общината, заяви кметът Борисов.