Общото ипотечно кредитиране във Великобритания се понижи с цели 36% за последната една година, достигайки 21.8 млрд. паунда, съобщава aboutproperty.co.uk.

Според данните на Британския съвет за ипотечно кредитиране само от месец юли до началото на септември е отчетен спад с 12% в нивата на ипотечното кредитиране.

Според водещи икономисти на имотния пазар на Острова тези данни оказват още по-голямо влияние, както върху кредиторите, така и върху клиенти, като правят и двете страни още по-несигурни при сегашните условия на пазара.

Кредиторите се притесняват как в бъдеще ще успяват да си осигуряват достатъчно капитал, а клиентите се притесняват колко ще трябва да плащат в следващите месеци и колко ще продължи понижението в цените на имотите.

Според някои анализатори намесата на правителството за оказване на помощ на имотния сектор в страната ще има положителен ефект, но за малко време, и после никой не знае какво ще се случи.

Всички продължават да очакват цените на имотите да се понижат с около 15% до края на тази година и с нови 12% през следващата.

Рискът от ново спадане в цените на имотите идва преди всичко от случващото се във финансовия сектор в световен мащаб, все по-голямото затъване на големите икономики и повишаващата се безработица.