Секторът на недвижимите имоти в Русия и най-вече в Москва се развива с изключително бързи темпове през последните години.

Сред най-динамичните сегменти в строителството са жилищата, търговските имоти и офис сгради.

От началото на тази година офис пазарът в Москва е отчел ръст с около 11%, като новопостроените площи възлизат на 770 хил.кв.м.., показва проучвана на агенция CB Richard Ellis.

Въпреки това все още е малък процентът офисите от висок клас, които предлагат съответния комфорт и качество.

Това се дължи значително на лошото качество на материалите, използвани при строителството, както и на факта, че голяма част от офисите се намират в стари реконструирани сгради.

Въпреки че извън централните части на града офис комплексите са по-нови и модерни, цените им са значително по-ниски. В центъра на града те достигат 20-25 хил. долара за кв.м. , докато в другите райони рядко надминават 10 хил. долара.

Търсенето на офиси в Москва остава много силно през първата половина на тази година, като за второто тримесечие прогнозите също са добри. Много често се отдават или продават цели сгради, като сделките за наем на етаж или само на един офис също са честа практика.

Въпреки че вече се усеща известно пренасищане, едва ли търсенето на жилища и офиси ще спадне драстично в следващите няколко години, смятат анализатори.