Прогнозите на DTZ за края на годината за пазара на недвижими имоти, сочат продължаваща тенденция към стабилизация на наемните нива на водещите европейски пазари, пише PropertyEU.

Данните за следващите пет години показват ръст в наемите с 1.8% в офис сектора, 1.6% при търговските имоти и 1.1% при индустриалните. Като цяло, всички сектори демонстрират през третото тримесечие значително подобрение спрямо предишния 5-годишен период, което се отразява за нормализиране на икономическите перспективи за имотния сектор.

Анализаторите от DTZ прогнозират, че офис секторът ще бъде този, който ще се върне към ръст при наемните нива през 2010 г., като очакваното повишение е около 0.3%. При търговските и индустриални имоти се очаква наемните нива отново да отчетът спад със съответно 0.2%.

Очакванията за наемите както за офис, така и за индустриални имоти са следващата година сочат повишение спрямо предишните, докато за търговските имоти прогнозите се понижават.

Бързата пазарна корекция изигра голяма роля в тази тенденция и офис имотите първи ще се възстановят, след като бяха секторът, който първи отчете спад в наемните нива и предлагане на нови площи стана значително по-ограничено.

Очакванията за наемните нива на ключови европейски пазари като Великобритания, Франция и Германия са да се върнат към растеж през 2010 г., докато общите прогнози за Европа остават значително по-скромни.

За последното тримесечие на годината се подчертава връщането към стабилни наемни условия в по-голямата част в Европа. Умереният икономически ръст се очаква да се върне на повечето европейски пазари през 2010, а нивата на безработица да се стабилизират.

Един от основните негативни ефекти от кризата беше забавянето в развитието на нови проекти.