Въздействието на Олимпийските игри, които предстоят това лято в Китай, се очаква да има доста благоприятни и трайни последици върху пазара на недвижими имоти в страната.

Най-съществено влияние се очаква, естествено, в столицата на страната Пекин. Развитието на инфраструктурата на града създава все повече търговски и жилищни терени, подходящи за инвестиции, показва изследване на Jones Lang LaSalle.

Освен това подобряването на пътищата и градския изглед на китайската столица ще я направят още по-привлекателно място за живеене и развитие на бизнеса.

От спечелването на жребия за домакин на игрите през 2001 г. до момента в бюджета на града са налети повече от 41 млрд. долара. Целта е трансформацията му за предстоящите игри и представянето по възможно най-добрия начин пред хилядите гости, които се очаква да посетят страната.

Офис и жилищното пространство в града се е увеличило доста драматично за последните две години, съответно с 89% и 58%, става ясно още от данните на консултанта по недвижими имоти.

Това е напълно разбираемо, като се има предвид, че за игрите се очаква населението на града, което в момента е около 16 млн. души, да се увеличи.

Все пак редица анализатори смятат, че след провеждането на игрите пазарът на недвижими имоти в страната ще отчете известно забавяне в ръста си.

Снимка: БГНЕС