От утре (25 ноември) започва гласуването за Сграда на публиката в Националния конкурс "Сграда на годината 2007", което ще продължи до 10 декември, съобщиха от фирма АСИ ООД. Това е шестото издание на конкурса. Гласуването ще стане чрез сайта на конкурса www.sgradanagodinata.bg.

Сградите, които ще се състезават за призовите статуетки тази година са 59, разпределени в осем категории. Участие в конкурса са заявили обекти от София, Стара Загора, Пловдив, Бургас, Варна, Ловеч, Кърджали, Велико Търново, Бургас, Шумен, Банско, Русе.

Победителите се определят от 19-членно жури, съставено от представители на браншовите организации, български и чуждестранни професионалисти, представители на бизнеса и културните среди.

При оценяването на обектите журито ще търси иновации по отношение на дизайна, интериорните решения, ефективност при пространството.

В зависимост от типа сграда, значение има разположението на етажите, гъвкавостта и пространството при офиси или жилищни единици. Определящи ще бъдат и отделните характеристики при различните категории сгради - техническо качество, удобства и услуги, разположението и достъпът до тях, наличието на достатъчен брой паркоместа.

Журито ще следи също за функционалността на сградата, въздействието й върху околната среда, начина, по който се отнася към заобикалящата я среда.

За първи път официалната церемония по награждаването на отличените в Националния конкурс "Сграда на годината 2007" ще се състои в Народния театър "Иван Вазов" на 10 декември. Годината е емблематична и за домакина, защото съвпада със 100-годишнината от построяването на сградата на театъра.