Правителството прие решение за отчуждаване на части от частни имоти, необходими за изграждането на пътен надлез при спирка Ковачево по трасето на железопътния участък Септември – Пловдив, за реконструкция и кабелиране на съществуваща електропроводна линия и за реконструкцията на съществуващи водопроводи. Терените са с обща площ 12.8 дка и са разположени в землищата на селата Ковачево и Лозен, община Септември.

Отчуждаването на имотите се финансира от НКЖИ, а решението на кабинета може да бъде обжалвано по реда на АПК в 14-дневен срок от съобщаването му на заинтересованите лица.

Министерският съвет промени от публична в частна държавна собственост статута на имот в с. Георги Дамяново. Теренът от 3.5 дка с пет сгради в него е с отпаднала необходимост за Областната дирекция по безопасност на храните в Монтана. Промяната дава възможност за по-ефективно използване на имота в бъдеще, извършване на разпоредителни действия с него и реализиране на допълнителни приходи.

На министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията беше възложено да сключи договор за покупка на помещения в административната сграда на МТИТС на ул. „Гурко“ №5 в София. Сградата се ползва за административните нужди на министерството, както и от ИА „Автомобилна администрация“. МТИТС ще закупи помещенията от „Параходство Български морски флот“ АД, като стойността на обектите е определена от независим оценител.

Правителството даде съгласието си „Напоителни системи” ЕАД да продаде имот в землището на с. Долнослав, община Асеновград. „Напоителни системи” е търговско дружество със сто процента държавно участие, в което принципал е министърът на земеделието и храните.

Теренът с площ 1778 кв. м и едноетажна сграда от 30 кв. м в него ще бъде продаден на търг при начална цена не по-ниска от пазарната стойност, определена от сертифициран независим оценител.