Цените на жилищата във Великобритания отчитат ръст през септември за 5-ти пореден месец, като имотният пазар върви все по-сигурно към възстановяване, става ясно от данни на Nationwide Building Society.

Средната цена на жилищата се е повишила с 0.9% до нива от 161 816 паунда(258 000 евро), като в момента цените са с 13% по-ниски спрямо пиковите стойности от октомври 2007 г., и достигат същите нива от преди една година.

Признаците, че Великобритания излиза от най-тежката икономическа рецесия за последните няколко десетилетия, се увеличават, като потребителското доверие и броят на одобрените ипотечни кредити нарастват, става ясно още от доклада. МВФ прогнозира ръст на британската икономика през следващата година и стабилизиране на жилищния пазар.

Броят на продадените жилища все още е под нормалните нива за този период на годината и може би ще са нужни още 18 месеца за достигане на нивата от преди кризата.

Цените на жилищата във всички 13 региона на Острова се очаква да се повишат през третото тримесечие на тази година. Най-висок ръст се очаква в югозападния регион и Северна Ирландия. Цените на жилищата в Лондон са отчели повишение с 3.8% спрямо второто тримесечие.