Пазарът не недвижими имоти в Мексико процъфтява и е първи по ръст в Латинска Америка, съобщава АП.

Редица американски фирми, включително най-големият пенсионен фонд в Калифорния CalPERS, вече насочват инвестициите си към Мексико. Само CalPERS са инвестирали над 300 млн. долара в имотни фондове в страната.

Тенденцията може да намали броя на мексиканците, напускащи държавата си, още повече че кредитната индустрия в Мексико все повече се разраства и дори младите мексиканци без спестявания вече могат да си позволят да си купят дом със заем.

Президентът Фелипе Калдерон обяви, че целта на страната е да се издават 1 млн. нови ипотеки на година до 2010 г.

Зад този бум стоят шест години на икономически растеж, а и недостиг на предлагане на жилища от около 6 млн. Въпреки ниските лихви, едва 25.7% от жилищата в Мексико са купени чрез кредит, докато в САЩ този процент е 67 на сто. Повечето мексиканци наследяват къщата на родителите си, по-заможните купуват с кеш, а други си я строят сами.

В страната със 108 млн. население, кредиторите са доста стриктни в одобрението на ипотеките. През третото тримесечие на 2007 г. процентът на закрити ипотеки поради невъзможност на клиента да изплаща вноските е под 4%, докато за САЩ е 5.6%.

Ситуацията в страната е съвсем различна от тази през 1994 г. , когато песото се обезцени, инфлацията удари рекордни нива, а банките бяха доведени почти до фалит.

За да се справи с кризата, правителството затегна изискванията за получаване на кредит. В резултат, в страната се роди и една нова форма на кредитиране, наречена от мексиканците “Софолес”, което на испански е акроним на “финансова организация с ограничена отговорност”.

Това не са банки, а квартални офиси, където фирмата дава заеми, след като роднини на клиента подписват, че гарантират за него. При закъснели плащания служителите на фирмата сами обикалят от врата на врата за да напомнят и събират вноските.

По-късно банките се съвзеха и жестоката конкуренция между кредиторите доведе до спад на лихвата за 15-годишен кредит (най-популярният в страната) до 12.5% през ноември. И това се случва в държава, където през 1995 г/ лихвите бяха скочили до над 65%.

Активно развитие отчита и секторът на строителството. Едва 30% от новите домове миналата година са били построени от самите притежатели, в сравнение с 50% през 2004 г.

Докато таргет групата на големите банки са хората със сравнително добри финансови възможности, то споменатите Софолес отпускат заеми на шофьори на таксита и продавачи на вестници, които нямат официално декларирани доходи. Преди да отпуснат заема, Софолес проучват навиците на харчене на клиентите си, след което има пробен период, и едва тогава се сключва целият договор, който обикновено е за малки жилища на цена между 17 000 и 37 000 долара.

Голям потенциал за индустрията са и единадесетте милиона мексиканци, работещи в САЩ. Мнозина от тях искат да си купят къща в родината, за което условията на мексиканските кредитори са по-добри от тези Щатите.

Въпреки бума на кредити, като цяло задлъжнялостта на населението е ниска. Мексиканските заеми са подкрепени в момента от големи американски финансови институции, като AIG, United Guaranty и Genworth Financial.