Пазарът на недвижими имоти в Лондон през първата половина на тази година се характеризира със спад на цените на имотите, затягане на заемите, отпускани в сектора, и изцяло негативни прогнози.

Голяма част от анализаторите смятат, че пазарът на офис площи е един от най-западащите в сектора. В Централен Лондон броят на незаетите офиси се е е повишил с близо 50% спрямо същия период на миналата година.

Това показва комплексно проучване на пазара на имоти в британската столица, реализирано от статистическата компания CoStar.

Според данните от проучването само през второто тримесечие броят на наетите офиси е намалял със 74% в централната част на града и с около 54% в Ситито.

Направените изчисления показват, че общата площ на свободните офиси за периода достига близо 2.8 млн. кв.м, което е покачване с над 16% спрямо същия период на 2007 г.

Най-голямото увеличение за периода се отчита в лондонското Сити, става ясно от изнесените данни на CoStar.

Строящите се офис площи в момента по официалните данни са около 1.114.800 кв.м. Според плановете, предоставени от повечето строителни компании, се очаква те да бъдат завършени след около 12 до 18 месеца.

Освен понижение в заетите офис площи в централните част на Лондон, се наблюдава и известен спад в цените на квадратния метър, показват още изнесените данни.