Пазарът на портфейли от недвижима собственост в Европа се очаква да е със стабилен ръст

1039
Пазарът на портфейли от недвижима собственост в Европа се очаква да е със стабилен ръст

Пазарът на портфейли от недвижима собственост в Европа се очаква да остане стабилен през следващите няколко години, като доброто съотношение на търсенето и предлагането ще доведе до нарастващи инвестиции в сектора, сочи проучване относно портфейлните транзакции на изследователската компания Sireo Research.

Изследването е направено на базата на над 1 300 портфейлни транзакции, като особено ясна тенденция на нарастването им от 1997 година насам се наблюдава във Великобритания и Германия, а от 2001 година насам и в останалите европейски страни.

В най-голямата транзакция на портфейл от инвестиции до този момент бе замесена немската компания, при която портфейлът от недвижими имоти на компанията Viterra е за седем милиарда евро през 2005 година.

Според доклада, продължаващото високо ниво на наличност на търговски недвижими собствености съдейства за добрите перспективи пред пазара на портфейлни транзакции. По данни на специалистите, потфейлите от недвижими собственост в Европа са в размер на около 6 млрд. евро. От тях около две трети се смятат за търгуеми.

Като цяло, портфейлните транзакции в Европа са съсредоточени в търговско недвижимо имущество, като Германия е страната, в която над 50% от тези портфейли са собственост на местни играчи.

Друга тенденция, която се оформя от направеното проучване е, че постепенното повишаване на краткосрочните лихви в еврозоната все още не оказва силно негативно въздействие върху търсенето в сектора.

Положително въздействие оказва сформирането на недвижимите имоти като самостоятелен инвестиционен клас, а секторът става все по-обвързан с движението на фондовите пазари.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg