Цените на жилищата във Великобритания продължават да се понижават и през настоящия месец юни, показва индексът за цените на имотите на сайтът Rightmove.co.uk

Данните на онлайн портала за недвижими имоти обхващат 154.806 офертни цени за жилища за месеца, като средната стойност отчита намаление с около 1.2% спрямо предходния месец.

В сравнение с предходния месец офертните цени за продажба отчетоха увеличение с 1.2%, като на годишна база ръстът за юни е едва 0.1%, става ясно още от данните на сайта.

Проучването потвърждава данните изнесени от Nationwide и Halifax, които показват рязка корекция сред цените през последните няколко месеца, със съответно спад в годишния ръст от 3.8% и 4.4%.

Според данните от изследванията на Rightmove средната офертна цена за жилище във Великобритания в момента е около 239.564 паунда. На пазара има над 1 млн. имота които са обявени за продажба, като на всеки един от потенциалните купувачи се падат по 15 оферти.

Почти всеки от агентите по недвижими имоти има около 75 имота сред своите оферти, което е значителен ръст със 73% в сравнение с предходния месец май.

Тези данни показват двойно увеличение в сравнение с отчетеното за месец юни 2007 г., като това е тясно свързано с невъзможността на купувачите да осигурят паричен заем за покупка на дадения имот.

Единственото място, което е може би в пълен контраст, е Лондон, където средната офертна цена за продажба на жилища отчита повишение с 2.9%, отбелязват от агенциите.