Българската строителна индустрия минава по един достоен начин през тежки турбулентни времена. От една страна цифрите са притеснителни, от друга гледна точка те показват нови трендове и развитие. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев при откриването на 11-тото издание на международната специализирана изложба Българска строителна седмица.

„Вярно е, че чуждестранните инвестиции паднаха от техния рекорд през 2007 г. от 9 млрд. лв. до 1.3 млрд. лв.

Вярно е, че строителната индустрия от своя пик на производство от 21 млрд. лв. през 2008 г. , през 2010 г. ще приключи с 12 млрд. лв.

Вярно е, че броят на заетите от пика през 2009 г. на 248 000, през тази година се стабилизира на около 150 000.

От строителния регистър отпаднаха 1270 компании, но те бяха заменени с нови 600.

За периода от 2008 до 2010 г тази индустрия извървя своя път и доказателствата се виждат в това изложение днес", каза Плевнелиев.

Той подчерта, че в изложението се представят нови строителни технологии, обърнати към бъдещето - енергийна ефективност, качествено строителство, саниране на сгради.

Българската строителна индустрия се фокусира към нов по-качествен продукт с по-висока стойност. На изложението могат да се видят съвсем ново качество на покриви, дограми, сградни системи.

След кризата, не количеството, качеството има значение и то качеството в дългосрочен период от време, каза министърът.

Плевнелиев каза пред журналистите, че България е на 22 място по спад на обема на строителството от общо 27 държави в Европейския съюз. Спадът на строителната индустрия в България е 7.7 %.

В Европа най-голям е спадът на строителството в Испания - 27 %. Според данните на Евростат, публикувани вчера, България е на 22 място по спад от общо 27 държави. Спадът на строителната индустрия в България е 7.7 %. По-голям от този в България, е спадът в Латвия - 9 %, Словения - 11 %, Португалия - 13 %, Испания - 27 %.

„Цифрите са такива, каквито са, но зад тях се крият трендове. Качеството на материалите, което се предоставя, и технологиите са много по-добри. България се прости с бързото строителство. България се прости с еуфорията, че строителството е двигател на икономиката и на растежа. България разбра, както и целият останал свят, че строителството е следствие. Някои трябва да започне да строи фабрики, да създава работни места и тогава идват строителите с услугите, които те предоставят", каза Плевнелиев.

Той благодари на всички участници в изложението и им пожела успех.

Сред присъстващите са зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, Димитър Бранков - зам.-председател на Българска стопанска камара, председателят на Българската камара на предприемачите в България Николин Гавраилов, председателя на Съюза на архитектите в България архитект Бакалов, Стив Уилямс - посланик на Великобритания , Райдър Циберман - търговско аташе на Австрия.

На 180 щанда са представени експонати на 316 компании - изложители и производители от страната и 30 други държави - Германия, Италия, Турция, Великобритания, Гърция, Белгия, Китай, САЩ, Полша, Австрия, Португалия и др.

Източник: Фокус