Навсякъде, където има в сила заповеди за премахване на незаконни обекти, те ще бъдат премахнати. Следващата седмица ще бъдем на язовир "Искър", по-следващата седмица - на голф игрище.

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев пред журналисти преди участието му в годишната среща на правителството с бизнеса, цитиран от БТА. Той обаче не уточни кое голф игрище има предвид.

През лятото от ДНСК казаха, че ще изпратят багери срещу голф игрището в Долна баня. Те трябва да премахнат незаконни обекти, вдигнати на територията на Голф клуб "Ибър", писа "Труд" през лятото.

"Всяка сграда, ако е незаконна, ще бъде премахната. Не говорим за 5 или 6 къщи, а за 1600. Всички те, когато дойде времето, ще бъдат съборени. В момента визираме около 200 обекта, които са с влезли в сила заповеди за събаряне", каза министърът.

Той уточни, че се проверяват строежите на още 50 язовира, а премахването на незаконните къщи на язовир "Ивайловград" се бави заради процедурите по обжалването на заповедите в съда.

Смешно, цинично и жалко е в чашата на язовир да направиш незаконна вила. Не може беззаконието да се узакони, каза по-рано премиерът Бойко Борисов по повод събарянето на незаконните постройки в Несебър и Ивайловград, цитиран от Фокус.

„Когато минаваме и гледаме незаконните постройки - всички цъкаме с език и викаме - няма държава. Когато обаче упражняваме закона - е, то е толкова сълзлива работа - децата, бабата, майката, умряхме - край. Тука - две стаички и баня - оставихме. Ама това, че в Хърватска, в Дубровник - видяхте ли такова нещо? 8,5 млрд. евро са приходите на Хърватия от туризъм. Защото туристите искат да отидат и да видят нещо автентично. Не искат да отидат да видят селски кокошарник".

„Ние, може би, сме единственият народ с такава народопсихология - надали в Швеция Андрешко са го възпели като герой", каза Борисов.