Съживяването на имотния пазар има шанс да започне най-рано през есента. Това прогнозират повечето водещи брокери от най-големите агенции за недвижими имоти у нас.

Според Тихомир Цаков от "Аристо"през 2010 г. се очаква стабилизация на цените и едва в последните месеци може да има съживяване на пазара и раздвижване на цените нагоре. Всичко обаче зависи от инвестициите, уточнява брокерът.

Банките имат значителен натрупан ресурс и е време да започнат по-лесно да отпускат кредити и да подпомогнат пазара, добави Цаков.Според шефа на "Аристо" засега най-малко засегнат от кризата остава сегментът на логистичните площи - модерни складове и производствени помещения. Там все още има сделки, а и за складовете по-лесно се намират наематели.

В близките месеци очаквам спадът на цените да спре и те да се стабилизират на ниските нива, прогнозира Константин Пандов от ЕППИ. За новото строителство те ще бъдат в рамките 550-800 евро за квадратен метър. Сделки ще се сключват само в най-ниския сегмент. Както и досега най-продавани и евтини ще панелките, добавя той.

Според Пандов риск за пазара крие нарастването на броя на просрочените ипотеки. Бързото им нарастване ще доведе до голямо предлагане на заложени пред банките имоти, което ще стимулира нов спад на цените.

Очакванията на експертите от агенция "Форос " са първите 6 месеца от 2010 г. да сложат началото на успокоението на конюнктурата и на решаването на много от проблемите на граждани, фондове, компании, инвеститори. Що се отнася до прогноза за цените, то няма да сме далеч от истината, ако се окажем в ситуация на почти нулева средна промяна.

Не смятам, че пазарът от периода 2004-2008 бе „ненормален", казва шефът на "Форос" Добромир Ганев. Всеки имаше желание да бъде активен участник, да реализира печалби. Някои успяха, други излязоха „сухи", трети ще фалират. Но това е част от съзряването ни като участници на този толкова динамичен, важен, сложен сектор от икономиката.

Ние действахме в условията на нов, развиващ се пазар, с всички негови характеристики. Сега, вероятно отчитайки направените грешки, ще можем да предприемаме по-различни ходове, адекватни на новата ситуация, за новия цикъл от пазара.

Изминалата 2009 г. може да бъде определена без всякакво съмнение като година на промяната, както в икономиката на страната, така и в частност в сектора на недвижимостите. Всички сегменти на българския пазар на недвижими имоти бяха дълбоко засегнати от кризата, добавя той. Според повечето брокери поевтиняването на жилищата ще продължи поне още една година.

Главна причина за това са силните ограничения за отпускане на ипотечни кредити от страна на банките, както и прекалено високите лихви, които са в пъти по-високи, отколкото в останалите страни от Европейския съюз.

Много хора, искащи да купят имот за живеене, не могат да го направят, защото банките не отпускат цялата искана от продавачите сума.

Източник: в. Монитор