Негативното развитие на пазара на недвижими имоти в Германия продължават и през настоящия месец август, става ясно от данни от последното изследване на пазара на King Sturge.

Повече от 1 000 експерти в сектора заявяват, че настроенията на пазара продължават да се влошават.

Индексът, измерващ очакванията на страната за бъдещото развитие, както и сегашния бизнес климат, са паднали до 158.8 пункта за август от 169.2 пункта за юли. Намаление се отчита и сред инвеститори в сектора, като, според проучването, все по-малко са склонни да вложат парите си.

Данните от друг анализ сочат, че даже пазарът на имоти в съседна Чехия е постигнал по-добри резултати за периода, като те са по-високи от средните за ЕС.

Развитието на сектора в столицата Прага е все по-голямо и очевидно в последните няколко години. Новопостроените офис площи са нараснали значително, като впечатление прави, че те са по-качествени и конкуренцията между компаниите е по-голяма.

Наемите на този вид площи се очаква да отчете леко покачване и през втората половина на тази година, с което отново се затвърждава фактът, че положението на пазара е добро.