Спадането на общия обем на транзакциите на жилищния пазар в Румъния едва ли ще окаже сериозно влияние върху местните кредитори, както и върху отпускането на ипотечни заеми, пише standard.ro.

Въпреки това несигурното положение на румънския пазар на недвижими имоти заради международната финансова криза, води до понижение с около 2% в отпуснатите жилищни кредити за месец юли, като същевременно цените на старите жилища в северната ни съседка отчитат намаление с повече от 10% за първата половина на тази година.

Сегашното неясно положение на пазара на недвижими имоти в Румъния няма да има негативен ефект върху отпускането на кредити, смятат независимо от това специалисти от Banca Comerciala Romana, която е най-големият кредитор в страната.

Банката стартира промоционална кампания за ипотечни кредити, която продължи в периода май - август тази година, и имаше положителен ефект върху продажбите на тези продукти.

Другите банки в страната също напълно опровергават твърденията за негативно влияние върху бизнеса им.

Volksbank, четвъртият по големина кредитор в страната, очаква да расте, според планираното, въпреки че Националната банка на Румъния ще приложи нови правила от октомври, целящи ограничаване на кредитирането.