Промишлеността е секторът, в който се регистрираха първите положителни сигнали още през пролетта. Ръстът на производството варира в отделните сектори, като има и такива, в които ситуацията остава тежка. Добри новини има и в селското стопанство. Произведената продукция нараства. През годината са произведени най-много зърнени култури и по-малко животни и продукти от животновъдство.

В сектора на услугите добри резултати има за транспорта. Ръстът е от 19,4 на сто за първото деветмесечие на годината. В други сектори обаче като юридическите, счетоводните услуги и проучването на пазари има спад. В строителството ситуацията остава тежка. Произведената продукция намалява. Като силно засегнато остава строителството на сгради.

„Най-успешният сектор за 2010 година е промишлеността и селското стопанство, така по средата бих сложила услугите и все още със затруднения е търговията и преди всичко строителството", каза Мариана Коцева, председател на НСИ.

Средната работна заплата в страната, по данни на националната статистика, през годината е близо 640 лева. И въпреки кризата е имало увеличение на заплатите предимно в частния сектор. Прогнозите за доходите догодина не са песимистични:

„Очаквам и през 2011 година да продължи тази тенденция за увеличаване на доходите в частния сектор, между 5 и 10% най-голяма част от фирмите декларират, че ще преследват подобно увеличение", прогнозира Камен Колев, БСК.

Експертите очакват 2011 година да бъде по-лека и възстановяването на икономиката да продължи, информират от бТВ.