В късния следобед вчера на Дуранкулашкото езеро лично президентът на компанията Lindal Cedar Homes – USA, Боб Линдал, представи първата екологична кедрова къща за България. Постройката е 300 кв. м. като цената на квадратен метър излиза между 900 и 1200 евро. Къщата LINDAL е създадена единствено с демонстрационна цел.

Компанията, представляваща Lindal Cedar Homes в България, е Кедрови Къщи България АД. Партньори в дружеството са Румен Беремски и Иво Тасков. Инвеститорите заявиха, че се надяват с представения нов тип строителство да променят изцяло пейзажа не само по родното Черноморие и планинските курорти, но и в крайградските квартали. Сдружението „Зелен Алианс”, в лицето на заместник председателят им Валентин Симов, застана зад демонстрираното еко-строителство. Симов изрази радостта си, че инвеститорите най-сетне са се осъзнали, че природата трябва да се пази и новите здания трябва да се строят в хармония с нея. Инициативата подкрепиха и кметовете на Шабла Красимир Кръстев и Балчик Николай Ангелов.

Кедрови Къщи България АД планират изграждането на луксозно еко селище в района до демонстрационната къща. То ще се разпростре на 10 декара, на които ще бъдат построени само пет кедрови къщички.

При изграждането на кедровите къщи използването на бетон и желязо е минимално. Демонстрационната къща LINDAL е построена за по-малко от три месеца, като са използвани висококачествени, предимно естествени материали.

Представеният нов тип строителство се извършва с особена грижа за околната среда. Къщите LINDAL са посланик на красотата на различен вид селища, застроени с висококачествени индивидуални жилища, при ниска плътност и етажност.

Основният материал, използван в строителството е червеният кедър, който расте единствено в района на тихоокеанското крайбрежие на САЩ и Канада. Кедърът помага за поддържането на оптимална влажност в помещенията и притежава доказан положителен ефект върху човешкото здраве. Този вид строителен материал допринася за значителното намаляване на консумацията на енергия и има един от най-високите класове за енергийна ефективност. Всяка къща отговаря на изискванията за получаване на сертификат от „Американски съвет за зелено строителство” за енергийно съобразен и екологичен дизайн.

Компанията Lindal Cedar Homes - USA е създадена през 1945 г. До този момент в света има построени над 50 000 къщи LINDAL, много от тях проектирани от световно известни архитекти като Франк Лойд Райт. Държавите, в които LINDAL има представителства са САЩ, Канада, Русия, Грузия, Англия, Ирландия, Шотландия, Франция, Япония, Корея, Литва, Гърция, а от скоро и България.